Absolutny HIT ostatniego
weekendu, który na stałe zagościł w domowej książce kucharskiej. Szybki. Łatwy.
Mega smaczny. Powiew wakacyjnego grillowania.
Było tak... plan na salsę
zakrojony był już od kilku dni. Ten pomysł i smak wpadł mi to do głowy właściwie
z jednego tylko powodu, prozaicznego:) Ostatnio jedna ze znajomych publikuje
mnóstwo zdjęć swojego nowego ogrodu. Muszę przyznać, że jest przepiękny –
drewniany stół, kwiaty w dzbanach, soczysta zielona trawa, lampiony i gdzieś w
kadrze talerz ze smakołykami. Za każdym razem kiedy wpada mi w oko nowe
zdjęcie, mam ochotę wynieść mój kuchenny stół do parku i urządzić pod drzewem
kolację. Tym razem wszystko wydarzyło się w murach naszego mieszkanka, ale wystarczyła
chwila pracy i już po kwadransie stoliczek w kuchni nakrył się praktycznie sam.
Składniki na 2 osoby:
2 sznycle z indyka
5 małych słodkich
papryczek
2 pomidory owalne
2 ząbki czosnku
oliwa
sok z cytryny
suszony rozmaryn
sól i pieprz cytrynowy
Pomidory i paprykę
dokładnie umyj. Paprykę obierz, wykrój wszystkie wewnętrzne błonki i pokrój na
drobną kosteczkę. Pomidory i czosnek również drobno poszatkuj. Na rozgrzaną
oliwę wrzuć paprykę i czosnek. Cały czas mieszaj, aż papryka trochę zmięknie.
Następnie dodaj pomidory i dopraw sokiem z cytryny, ziołami, solą i pieprzem. Pozostaw
na mniejszym ogniu przez minutę i odstaw. Sznycle umyj, osól i opieprz. Smaż na
rozgrzanym tłuszczu każdą ze stron ok. 3-4 minut.
Salsa jest świetnym dodatkiem do każdego rodzaju grilowanego mięsa. W nadchodzących miesiącach na
pewno będzie częstym gościem na moim stole, może na waszych również? Zachęcam
do podjęcia próby!
Bardzo apetyczny obiadek. Jestem pewna, że pyszny.
OdpowiedzUsuńpyszny pyszny, do tego lekki! sezon grilowy dopiero się zaczął, więc niedługo pojawią się kolejne pomysły. pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na grilla. I ta salsa, mniam!
OdpowiedzUsuń