niedziela, 8 lipca 2012

sałatka najlepsza na upały, czyli roszponka z suszonymi pomidorami, pieczarkami, pieczonym kurczakiem i serem gorgonzola




Jedno z moich ulubionych dań! Mogę jeść praktycznie codziennie. Sałata – najlepiej z mięsem, jajem, serem, orzechami... składników jest mnóstwo, a kombinacjom nie ma końca. Dziś pora na roszponkę – miękką, smaczną sałatę o małych listkach z pieczonym kurczakiem i kilkoma innymi dodatkami. Dobór właściwie spontaniczny, podyktowany zasobami lodówki, a jako, że lodówka może i nie pęka w szwach, ale kilka dobrych rzeczy zawsze się tam znajdzie, to efekt prima!


składniki na 2 porcje:
duży pojemnik roszponki
pierś kury
słoiczek suszonym pomidorów
125g pieczarek
ok. 150g sera gorgonzola
cytryna
oliwa
sól i pieprz
zioła do doprawienia


Sałatę obierz i dokładnie umyj. Jej dużym plusem, oprócz smaku jest to, że listki są tak małe, że nie wymaga dalszej obróbki. Pomidory odsącz trochę z oliwy i każdy pokrój wzdłuż na 2-3 paski. Pieczarki obierz, umyj i przekrój na połowę. Podsmaż je na rozgrzanej, aż puszczą sok i się zrumienią, możesz lekko doprawić solą i pieprzem. Pierś kury umyj, oczyść, posól i popieprz. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej ze stron przez ok. 15 minut, aż mięso będzie gotowe. Następnie pokrój mięso na plastry grubości palca. Ser pokrój w cienkie plastry. Sałatę przełóż do miski, wymieszaj z pomidorami, pieczarkami i mięsem. Dopraw oliwą, sokiem z cytryny i ziołami. Na końcu połóż kawałki sera.

Na upalne dni jak znalazł!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz