Miało być ciasto drożdżowe, wyszło z miodem. Miały być ślimaczki, wyszły kwadraty. Miała być
masa czekoladowa, wyszła czekolada w kawałkach. Jedyne co się z pierwotnego
planu ostało, to drelowane wiśnie z kompotu. I tak, przyznam szczerze, lubię
najbardziej. Zaczynam. Mam plan, muzyka w tle dobrana i nagle, nie wiadomo skąd
nadchodzi moment, w którym zmieniam kierunek i finalnie na talerzu ląduje coś
innego, czasem nietrafionego, ale najczęściej znacznie lepszego niż to
planowane. Dziś też tak było!
Bardzo lubię takie
ciasteczka i małe słodkie przekąski. Prawie każdego dnia sięgam przed południem
po coś małego, czy to łyżka nutelli, czy rodzynki w czekoladzie, czy coś
domowego... bez tego dzień nie byłby tak przyjemny!
Te ciasteczka nie wymagają
dużego nakładu pracy. Ciasto przygotowuje się ok. 15 minut, piecze drugie tyle i
gotowe:) a pachną i smakują wyśmienicie!!
Składniki na 20 kwadratów:
czubata szklanka mąki
1/3 szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do
pieczenia
czubata łyżka miodu
30g masła lub margaryny
1 jajo
tabliczka mlecznej
czekolady
wiśnie drelowane z kompotu
lub inne kwaskowe owoce
Przygotuj masło, żeby nie
było twarde. Mąkę wysyp na stolnicę i połącz z cukrem. Następnie dodaj proszek
do pieczenia, pokrojone w kostkę masło i nożem wyrabiaj krojąc i naganiając do środka. Potem zrób w cieście dołek, wbij do
niego jajo i dodaj miód. Wyrabiaj aż do osiągnięcia gładkiej masy. Piekarnik
nastaw na ok. 160°. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz
przez ok. 20 minut. Ciasto powinno mieć grubość ok. 1cm. Po wyjęciu powinno
mieć ciepły złotawy kolor. Poczekaj aż lekko ostygnie. Pokrój na kwadraty lub
kawałki dowolnej wielkości i podawaj razem z odsączonymi wiśniami w kompotu. Ten
słodko – kwaśny mix smakuje na prawdę wyśmienicie!
Smacznego!!
Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń