Od jakiegoś czasu przyszło
mi mieszkać w kraju piwa i ziemniaka – w Niemczech. Muszę przyznać, że
ziemniaki jako takie nie należą do moich ulubionych warzyw i rzadko się nimi
zajadam. Tutaj praktycznie na każdym kroku znajduje się budka z frytkami i
kiełbaskami. Co ciekawe frytki najczęściej je się z majonezem i cebulką. Oczywiście
nie jest to jedyny przysmak Niemców i trzeba uczciwie przyznać, że kuchnia
nadreńska ma w sobie bardzo wiele z francuskiej i hiszpańskiej i właściwie mało
przypomina te wszystkie gigantyczne kotlety wieprzowe, górę kartofli,
błyszczące od tłuszczu kiełbasy i strumienie piwa. Wręcz przeciwnie! Niemcy z
nadreńskich landów jedzą bardzo dużo ryb, białego mięsa, owoców i warzyw. To
wszystko popijają jasnym lokalnym piwem lub reńskim winem. Taka lekka, prawie
śródziemnomorska kuchnia idealnie pasuje też do klimatu, który bardziej
przypomina właśnie Francję, niż Polskę.
Wracając do ziemniaka...
gotowane nie, puree tylko czasami, ale pieczone, smażone i chrupiące to już zupełnie
inna historia. Ziemniaki pieczone w piekarniku są kapitalnym dodatkiem do
letniego i w ogóle każdego obiadu przeznaczonego na większą ilość biesiadników,
bo wystarczy chwila przygotowania, a potem wszystko robi się w piekarniku samo i
można się skupić na innych smakach.
składniki na 4 osoby:
4-5 dużych ziemniaków
ok. 4 łyżek oliwy do
smażenia
2 łyżki masła
2-3 ząbków czosnku
świeży rozmaryn
świeży tymianek
sól i pieprz
Ziemniaki w łupinach
dokładnie umyj i włóż do lekko osolonej gotującej się wody na 10 minut. Potem
wylej gorącą wodę i zalej zimną. Wyłóż żeby ociekły i poczekaj do ostygnięcia.
Pokrój ziemniaki w grube części – ósemki. Rozpuść oliwę i masło na patelni (lub
w innym naczyniu, które potem będziesz mogła włożyć do piekarnika) i na
rozgrzany tłuszcz wrzuć posiekany czosnek. Do czekaj do momentu, aż stanie się
złoty, zdejmij z ognia i dodaj pokrojone ziemniaki i posiekane rozmaryn i
tymianek, sól i pieprz. Wymieszaj i całość wstaw go piekarnika rozgrzanego do
ok. 170° na mniej więcej 15-20 minut, aż będą gotowe. I tyle!!
Wyjmij tuz przed jedzeniem
i podawaj razem z sałatą, grillowanymi warzywami i mięsem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz