niedziela, 8 lipca 2012

sałatka najlepsza na upały, czyli roszponka z suszonymi pomidorami, pieczarkami, pieczonym kurczakiem i serem gorgonzola




Jedno z moich ulubionych dań! Mogę jeść praktycznie codziennie. Sałata – najlepiej z mięsem, jajem, serem, orzechami... składników jest mnóstwo, a kombinacjom nie ma końca. Dziś pora na roszponkę – miękką, smaczną sałatę o małych listkach z pieczonym kurczakiem i kilkoma innymi dodatkami. Dobór właściwie spontaniczny, podyktowany zasobami lodówki, a jako, że lodówka może i nie pęka w szwach, ale kilka dobrych rzeczy zawsze się tam znajdzie, to efekt prima!


składniki na 2 porcje:
duży pojemnik roszponki
pierś kury
słoiczek suszonym pomidorów
125g pieczarek
ok. 150g sera gorgonzola
cytryna
oliwa
sól i pieprz
zioła do doprawienia


Sałatę obierz i dokładnie umyj. Jej dużym plusem, oprócz smaku jest to, że listki są tak małe, że nie wymaga dalszej obróbki. Pomidory odsącz trochę z oliwy i każdy pokrój wzdłuż na 2-3 paski. Pieczarki obierz, umyj i przekrój na połowę. Podsmaż je na rozgrzanej, aż puszczą sok i się zrumienią, możesz lekko doprawić solą i pieprzem. Pierś kury umyj, oczyść, posól i popieprz. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej ze stron przez ok. 15 minut, aż mięso będzie gotowe. Następnie pokrój mięso na plastry grubości palca. Ser pokrój w cienkie plastry. Sałatę przełóż do miski, wymieszaj z pomidorami, pieczarkami i mięsem. Dopraw oliwą, sokiem z cytryny i ziołami. Na końcu połóż kawałki sera.

Na upalne dni jak znalazł!






czosnkowe ziemniaki z pieca




Od jakiegoś czasu przyszło mi mieszkać w kraju piwa i ziemniaka – w Niemczech. Muszę przyznać, że ziemniaki jako takie nie należą do moich ulubionych warzyw i rzadko się nimi zajadam. Tutaj praktycznie na każdym kroku znajduje się budka z frytkami i kiełbaskami. Co ciekawe frytki najczęściej je się z majonezem i cebulką. Oczywiście nie jest to jedyny przysmak Niemców i trzeba uczciwie przyznać, że kuchnia nadreńska ma w sobie bardzo wiele z francuskiej i hiszpańskiej i właściwie mało przypomina te wszystkie gigantyczne kotlety wieprzowe, górę kartofli, błyszczące od tłuszczu kiełbasy i strumienie piwa. Wręcz przeciwnie! Niemcy z nadreńskich landów jedzą bardzo dużo ryb, białego mięsa, owoców i warzyw. To wszystko popijają jasnym lokalnym piwem lub reńskim winem. Taka lekka, prawie śródziemnomorska kuchnia idealnie pasuje też do klimatu, który bardziej przypomina właśnie Francję, niż Polskę.

Wracając do ziemniaka... gotowane nie, puree tylko czasami, ale pieczone, smażone i chrupiące to już zupełnie inna historia. Ziemniaki pieczone w piekarniku są kapitalnym dodatkiem do letniego i w ogóle każdego obiadu przeznaczonego na większą ilość biesiadników, bo wystarczy chwila przygotowania, a potem wszystko robi się w piekarniku samo i można się skupić na innych smakach.


składniki na 4 osoby:
4-5 dużych ziemniaków
ok. 4 łyżek oliwy do smażenia
2 łyżki masła
2-3 ząbków czosnku
świeży rozmaryn
świeży tymianek
sól i pieprz


Ziemniaki w łupinach dokładnie umyj i włóż do lekko osolonej gotującej się wody na 10 minut. Potem wylej gorącą wodę i zalej zimną. Wyłóż żeby ociekły i poczekaj do ostygnięcia. Pokrój ziemniaki w grube części – ósemki. Rozpuść oliwę i masło na patelni (lub w innym naczyniu, które potem będziesz mogła włożyć do piekarnika) i na rozgrzany tłuszcz wrzuć posiekany czosnek. Do czekaj do momentu, aż stanie się złoty, zdejmij z ognia i dodaj pokrojone ziemniaki i posiekane rozmaryn i tymianek, sól i pieprz. Wymieszaj i całość wstaw go piekarnika rozgrzanego do ok. 170° na mniej więcej 15-20 minut, aż będą gotowe. I tyle!!

Wyjmij tuz przed jedzeniem i podawaj razem z sałatą, grillowanymi warzywami i mięsem.

Smacznego.